Veel moeders die bij mij komen voor een gesprek hebben het idee er altijd te ‘moeten’ zijn voor hun kinderen. En dat is helemaal niet zo gek, want vaak heeft het te maken met het gevoel van controle hebben over je leven, inclusief dat van je kinderen.
Yura Boerma is coach voor moeders van MAMcoaching. Haar slogan voor jou: ‘Zorg goed voor jezelf zonder schuldgevoel naar je werk en je gezin!’. Haar motto: ‘Geef elke dag de kans om de mooiste van je leven te worden’.
Veel moeders die bij mij komen voor een gesprek hebben het idee er altijd te ‘moeten’ zijn voor hun kinderen. En dat is helemaal niet zo gek, want vaak heeft het te maken met het gevoel van controle hebben over je leven, inclusief dat van je kinderen. Ook de recente opvoedingsidealen werken mee aan het vergroten van de gevoelens dat je al gauw tekort schiet als mama. Het doel van de opvoeding anno nu is immers ‘een gelukkig en geslaagd kind afleveren’ en dat leidt er toe dat we heel erg alert aan het opvoeden zijn. En daarom verwachten we ook dat alles wat we in onze kinderen stoppen aan aandacht, energie en tijd er uit moet komen. En vooral wij – als moeder – voelen ons verantwoordelijk voor het ‘eindresultaat’.
Veel mama’s hebben een perfect plaatje in hun hoofd van het moederschap: er altijd zijn voor je kind, een harmonieuze sfeer creëren, alles wat er in zit uithalen (met andere woorden: het potentieel van je kind moet ontwikkeld worden), zorgen voor gezonde voeding en voldoende slaap, etc. Als je alles bij elkaar optelt van zo’n plaatje dan voel je op je klompen aan dat je daar nooit aan kan voldoen. En toch proberen we dat en leggen we de lat hoog voor onszelf – én voor onze kinderen.
Hoe kun je het gevoel van tekort schieten verminderen? Door voor jezelf te onderzoeken wat jouw opvoedingsdoelen en –idealen zijn. Wat vind jij waarde(n)vol in de opvoeding en welke keuzes maak je daarin? Bespreek dit ook eens met je partner. En als jullie samen weten wat jullie écht belangrijk vinden in het leven, dan is het ook makkelijker om prioriteiten stellen. En dat niet alleen: je kunt beter voor jezelf (en voor je kind) bepalen wat je wél wilt doen, maar ook wat je kunt laten… Laten voor wat het is, omdat het minder belangrijk is en er niet zoveel toe doet als andere zaken (personen of taken).
En je zult zien: dit zorgt voor meer rust in je hoofd en minder stress in je lichaam. Zo houdt je meer tijd over om te genieten van je kinderen!