Duitse ouders zullen niet langer wettelijk verplicht zijn om hun pasgeboren kind in te schrijven als mannelijk of vrouwelijk bij de Burgerlijke Stand. Binnenkort zal het officieel worden toegestaan om de baby een "derde sekse" toe te kennen als het geslacht niet duidelijk kan worden vastgesteld bij de geboorte.
De nieuwe wet zal op 1 november in Duitsland in werking treden, op basis van een beslissing van het Constitutioneel Hof die bepaalt dat, wanneer een persoon "zich diep verbonden voelt" met een bepaalde sekse, hij of zij het persoonlijk recht heeft om zelf te kiezen hoe men zichzelf identificeert.
Ouders van pasgeboren baby`s zal worden toegestaan om het vakje waar het geslacht gespecificeerd wordt, geheel blanco te laten als het kind wordt geboren met dusdanig ongewone fysieke kenmerken waardoor het onmogelijk is om het geslacht te bepalen.
De nieuwe wet zal gelden voor interseksuelen, ook wel bekend als hermafrodieten. Hermafrodieten zijn mensen in het bezit van zowel vrouwelijke als mannelijke fysieke kenmerken. Dit is tegenstelling tot transgenders. Transgender mensen voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken van hun geboorte. Maar bij hen zijn die geslachtskenmerken wel duidelijk.
Minister van Justitie Sabine Leuthheusser-Schnarrenberger zei dat de beslissing grote gevolgen zal hebben en een "grondige hervorming" vereist van alle documenten die door de Duitse Staat worden uitgegeven.