Mama achter het boek : Diana Koster (Perfecte Moeders bestaan niet)

RSS feed van 'ik ben zwanger'

De verwachtingen van aanstaande moeders zijn hoog gespannen. Zwangerschap, bevalling en het leven van een jonge moeder worden vaak rooskleurig voorgesteld. Het beeld van een jonge moeder die tevreden achter de kinderwagen kuiert en haar baby liefdevol de borst geeft, is iets waar menig zwangere vrouw over mijmert. Toch blijken vele jonge moeders te worstelen met hun nieuwe leven. Zo blijkt bij 10 tot 20% van de zwangere vrouwen en jonge moeders de spreekwoordelijke roze wolk in de praktijk af en toe meer op een donkergrijze donderwolk.
Het boek “Perfecte moeders bestaan niet” helpt zwangere vrouwen en jonge moeders om in balans komen. Het boek is door een moeder, vrouwencoach en verloskundige geschreven. Even voorstellen : Diana Koster!

Kun je iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben Diana Koster, 48 jr oud, samenwonend met Niek en we hebben samen 2 leuke, lieve dochters van 8 en 11 jaar oud.
Ik heb jaren gewerkt als verloskundige, eerst in een eigen maatschap en van 2000-2010 als eerstelijns verloskundige en manager van de verloskundigenpraktijk in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.
In mijn werk als verloskundige zag ik veel vrouwen die meer begeleiding nodig hadden dan ik ze tijdens de zwangerschap- of kraamcontroles kon bieden. Vrouwen voelden zich bijvoorbeeld onzeker of konden ’s nachts niet slapen door het piekeren. Dit piekeren werd veroorzaakt door eerdere miskramen, een traumatische bevalling, veel life-events in korte tijd - zoals trouwen-verbouwen-verhuizen-nieuwe baan - of één van de ouders was ernstig ziek of overleden. Soms was er ook geen aanwijsbare reden voor de malaise, maar was de roze wolk in de dagelijkse praktijk ver te zoeken. Er was eerder sprake van een donkergrijze donderwolk met hier en daar een opklaring.
Om deze vrouwen te kunnen begeleiden heb ik een algemene coachingsopleiding gevolgd en heb me daarna gespecialiseerd tot vrouwencoach.

Vertel eens iets over je boek?

Het boek “Perfecte moeders bestaan niet” is bedoeld voor vrouwen die het gevoel hebben dat ze de balans in hun leven zijn kwijtgeraakt rondom zwangerschap, bevalling en moederschap (al dan niet in combinatie met werk). Door middel van praktische oefeningen, ontroerende ervaringsverhalen en coachingstechnieken kunnen vrouwen zichzelf met behulp van dit boek weer in balans brengen én houden.
Het boek is ontstaan, omdat er voor mijn VrouwenCoach praktijk een lange wachtlijst was (en is). De vrouwen die op de wachtlijst stonden vroegen of ik ze alvast wat oefeningen en vragen op papier mee kon geven, zodat ze zelf aan de slag konden terwijl ze op de wachtlijst stonden. Dit heeft geleid tot het boek. De ervaringsverhalen van de (echte) cliënten vond ik zo inspirerend, dat ik mijn cliënten heb gevraagd of ze hun verhaal in het boek wilden delen, zodat andere vrouwen zich in hun verhaal konden herkennen. Het boek is opgebouwd uit 3 delen:
- Deel A: Hoe gaat het met je?
- Deel B: Hoe wil je dat het met je gaat?
- Deel C: Hoe kom je van A naar B?

Hoe lang heb je erover gedaan om het boek te schrijven? Ben je daar fulltime of parttime mee bezig geweest?

Ik heb eerst naast mijn werk als verloskundige geschreven. Vooral in de weekenden (van 6-10u ‘s morgens) en avonden als de kinderen lagen te slapen. Dat heb ik zo’n twee jaar gedaan.
Maar de echte schrijfkilometers heb ik gemaakt toen ik stopte met werken als verloskundige. Toen heb ik me twee maal een aantal dagen teruggetrokken in het vakantiehuisje van vrienden en heb ik van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geschreven. Een journaliste die mij interviewde voor het Algemeen Dagblad heeft mij daarna geholpen door het redactiewerk te doen.

Wat waren de belangrijkste uitdagingen die je bent tegen gekomen tijdens het schrijven van het boek?

Volhouden, volhouden, volhouden! En toen ik eenmaal ‘alles’ had opgeschreven: schrappen, schrappen, schrappen. In schrijverstaal noemen ze dat ‘kill your darlings’ en zo voelde het ook. Gelukkig had ik toen de redactrice/journaliste die me daarbij hielp, want ik vond natuurlijk álles belangrijk. Samen hebben we de oorspronkelijke 1000 bladzijden teruggebracht naar ‘slechts’ 288 pagina’s. De dikte van het boek schrikt vrouwen soms af, omdat ze zichzelf geen lezers vinden. Maar je kunt de hoofdstukken en de verhalen ook ‘los’ lezen en de meeste lezeressen zeggen dat ze het boek in één adem hebben uitgelezen.

Welke schrijvers lees je graag?

Ik ben een echte boekenwurm en lees alles wat los en vast zit.
Vaak meerdere boeken tegelijk: lees- en studieboeken. Lezen en studeren zijn mijn hobby’s. Ik word gedreven door nieuwsgierigheid.

Jij ben een moeder, vrouw en momtrepreneur. Hoe combineer je werk en privé? Hoe ziet bij voorbeeld je werkdag uit?

Ik sta om 6.30u op en bereid me dan voor op de coachingscliënten die ik die dag ga zien. Als het een dag is waarop ik een training of lezing geef vertrek ik vaak rond die tijd al, want ik reis door het hele land. Ik maak mijn gezin rond 7.15u wakker, dan heb ik zelf al gedoucht.
Als het een coachingsdag is, maken mijn man en ik daarna (meestal om de beurt) het ontbijt en de lunch voor onze dochters. Ze hebben coeliakie (glutenintolerantie) dus we maken eerst hun eten, voordat we zelf eten om besmetting met gluten aan tafel te voorkomen.
De school begint om 8.30 en heeft gelukkig een continu rooster tot 15u.
Tijdens schooltijd zie ik mijn coachings-cliënten gewoon bij mij thuis op de bank. Ik vind het belangrijk dat cliënten zich ‘thuis’ voelen, want dan stellen ze zich makkelijker open en kwetsbaar op en komen we veel sneller tot de kern. Onze dochters zitten 2 dagen per week op de naschoolse opvang en die dagen werk ik tot 18u. De andere dagen stop ik om 15u met de coachingsgesprekken en werk ik de mail en de administratie weg terwijl de kinderen in- en uitlopen met vriendinnen.
Natuurlijk zijn er ook de clubjes, maar we hebben er bewust voor gekozen dat de meeste op loopafstand zijn, zoals dansen en muziekles, dan kunnen ze sneller zelf lopen. Mijn man is één middag per week thuis en meestal geef ik op die dag een training in het land. In het kader van ‘practice what you preach’ hebben we de taken thuis duidelijk verdeeld, dat scheelt een hoop irritaties.
’s Avonds bereid ik trainingen voor en beantwoord ik mijn mails (zoals nu dit digitale interview) Ik kijk (bijna) geen tv, waardoor ik ook in de avonden productief ben. Volle dagen, maar wel heel leuk. Ik ben een bevoorrecht mens dat ik van mijn oprechte interesse mijn beroep heb kunnen maken.

Waar ga je altijd met je kinderen heen in je eigen woonplaats? Wat is bij voorbeeld je favoriete speelplek, park of restaurant ? En waarom?

Wij wonen op loopafstand van het strand in Scheveningen, dus dat is onze ‘achtertuin’ en favoriete plek. Om te wandelen, te zwemmen (’s avonds na het werk) en te spelen. Ik wandel ook graag in mijn eentje langs de zee, dat is voor mij een soort wandelend mediteren.

Als je je leven kunt terug draaien, is er dan iets wat zou hebben willen veranderen? Of anders zou hebben gedaan?

Ach, ik heb van alle tegenslagen iets geleerd. Ik vind het Chinese teken voor crisis heel mooi. Dit teken - Wei Ji genaamd - bestaat uit twee afzonderlijke tekens die samen crisis betekenen.
Het eerste teken betekent bedreiging en zo voelt een crisis in eerste instantie ook, enorm bedreigend.
Het tweede teken betekent kans. In iedere crisis ligt een kans besloten. Ik probeer (ook met mijn cliënten) steeds van een afstandje naar een crisis te kijken en dan te zien welke kans er in besloten ligt. Dus ja, crises genoeg meegemaakt en daardoor veel kansen gekregen.

Heb je nog plannen voor nieuwe boeken?

Ik ben net ‘bevallen’ van dit boek en jij vraagt al ‘in het kraambed’ naar de volgende? Vind je het heel erg?? Daar ben ik nog even niet aan toe.

Heb je nog tips voor andere moeders die overwegen een eigen boek te schrijven?

Als je voelt dat het boek er móet komen, volg je hart en het boek zal ‘vanzelf’ volgen. Een boek schrijven lijkt een stuk makkelijker dan het is en je krijgt er minder voor terug dan je misschien verwacht.
Van de opbrengsten van een non-fictie boek kun je niet leven.
Als je het boek in eigen beheer uit wil geven zoals ik dat heb gedaan, gaat al je spaargeld er in zitten. Als je boek er eenmaal is, ben je niet ‘klaar’, maar begint het proces van ‘zeuren en leuren’ om je boek onder de aandacht van mensen, tijdschriften, kranten en boekhandels te brengen. Ik vond dat een stuk pittiger dan ik had verwacht. De boekhandels gaan in deze moeilijke tijden allemaal voor dezelfde boeken top 20 van bekende schrijvers en grote uitgeverijen. Geïnteresseerden vinden je boek online meestal alleen als ze de titel al kennen.
Maar nogmaals, laat je vooral niet weerhouden als je voelt dat je boek er moet komen. Dat heb ik ook niet gedaan en mijn boek is binnen zes maanden een bestseller in haar genre geworden.


Wil je één exemplaar van het boek “Perfecte moeders bestaan niet“ winnen? Ga dan naar onze speciale actiepagina.


Websites : www.perfectemoedersbestaanniet.nl, www.dianakoster.nl
Twitter: twitter.com/VrouwencoachDK
Facebook : www.facebook.com/VrouwenCoach.Verloskundige

Andere bezoekers vonden dit ook interessant:

Mama achter de website: Mirjam van Rijn (Uktuktuk.nl)
Mama achter de webwinkel : Daphne Engelke ( Be-Flowerd.nl )
Mamas achter de webwinkel : Ellen en Annelies Blom (Juffrouwblom.com )
Mama achter de webwinkel : Janita Dijkstra (Boefjespost.nl)
Mama achter de webwinkel : Mirjam van Vliet ( Happybellys.nl )
Mama achter het boek : Irene Easton (MOE is MOE maar voldaan)
Mama achter de webwinkel: Mariska Messink (VillaKaatje.nl)
Mama achter de weblog: Mariska Hidding-vd Meer ( Meer Mariska )
Mama achter de business : Natalie van Gelder (Baby Sensory Nederland)
Mama achter de webwinkel: Anita den Besten (Prematuur.nl)
Mama achter de webwinkel : Joke Feddema (Knuffels à la carte)

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety