Uitgerekende datum berekenen? Wil je weten wanneer je gaat bevallen? Er zijn aantal manieren om je uitgerekende datum te berekenen.
Als je zwanger bent wil je vast snel weten wanneer je uitgerekende datum is. Veel vrouwen berekenen hun uitgerekende datum door 9 maanden op te tellen bij de dag van bevruchting. Een zwangerschap duurt echter niet exact 9 maanden maar ‘slechts’ 280 dagen. Is het daarom wellicht nauwkeuriger wanneer je 40 weken optelt bij de dag van je laatste menstruatie? Of zijn er andere methoden om je uitgerekende datum te berekenen? En welke methode is het meest nauwkeurig?
De uitgerekende datum met behulp van de datum van de bevruchting en ovulatie berekenen.
De uitgerekende datum is heel makkelijk te berekenen als je de dag van bevruchting weet. Dan tel je 280 dagen op bij de dag van je bevruchting. De dag van de bevruchting is de dag van je ovulatie. Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen. Maar het is natuurlijk nooit 100% zeker of er dan ook daadwerkelijk een eisprong is. Dit valt alleen te zien met behulp van een echo of met het laten prikken van bloed.
Let op: dag van de bevruchting is niet per definitie gelijk aan de dag van de geslachtsgemeenschap. Spermacellen leven meestal 24 tot 48 uur in de baarmoeder. Er zijn echter uitzonderingen bekend van zaadcellen die na vier tot vijf dagen nog in leven waren!
De uitgerekende datum met behulp van de datum van je laatste menstruatie berekenen
Tijdens het eerste consult vraagt je verloskundige of gynaecoloog als eerste wanneer je de laatste keer ongesteld was. Sommige vrouwen kunnen zich hierdoor onzeker voelen omdat ze niet precies meer weten wanneer ze ongesteld waren of hoe lang hun cyclus duurt. Wat voor de verloskundige van belang is om te weten is de eerste dag van je laatste menstruatie. In onze tool "Uitgerekende datum berekenen" gebruiken wij precies dezelfde methode als verloskundigen en gynaecologen. Voor het meest betrouwbare resultaat is het handig als je ook de lengte van je cyclus weet.
De uitgerekende datum met behulp van een ECHO bepalen
Echografie tot 12 weken is de meest precieze manier om een duur van je zwangerschap te bepalen en je uitgerekende datum te berekenen. Zo’n echo noemen ze termijnecho. Meestal wordt deze rond 10de week van je zwangerschap gemaakt. Maar als je een onregelmatige cyclus hebt en andere zwangerschapsonderzoeken willen laten doen ( bijvoorbeeld Combinatietest ) dan is het handig om je zwangerschapsduur eerder te weten. Bespreek dit vooraf met je verloskundige of gynaecoloog.
Ook later in je zwangerschap is het mogelijk om je uitgerekende datum met een hulp van echo te bepalen. Hiertoe wordt het hoofdje van je baby en de beenlengte gemeten. Maar de uitslag kun je niet meer als basis voor het bepalen van je uitgerekende datum nemen. Elke baby is anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Daarom verandert de uitgerekende datum een beetje na de 20 weken echo.
Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum?
Als je je uitgerekende datum weet, wil dat niet zeggen dat je kindje dan ook exact op die dag ter wereld komt. Minder dan 5% van alle vrouwen bevalt precies op de uitgerekende datum. De meeste kindjes worden tussen de 37 en 42 weken van de zwangerschap geboren. Gebruik van medicijnen, tweelingzwangerschap, slechte gewoontes, stress, gezondheidsproblemen tijdens je zwangerschap kunnen allemaal de duur van je zwangerschap beïnvloeden.
Waarom moet je je uitgerekende datum weten?
Er zijn aantal goede redenen om je uitgerekende datum te (willen) weten. Zo kun je: