Als bevallen op de natuurlijke manier niet mogelijk is, kan een kunstverlossing met behulp van een verlostang of vacuümapparaat nodig zijn.
Wat is een vaginale kunstverlossing?
Bij een vaginale kunstverlossing wordt je baby via je vagina geboren met behulp van een verlostang of vacuümcup. Bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen die bevallen van hun eerst kindje, wordt een kunstverlossing toegepast.
Reden voor kunstverlossing
Een vaginale kunstverlossing kan verschillende redenen hebben:
Vacuümverlossing
Bij een vacuümverlossing plaatst de gynaecoloog een vacuümcup op het hoofdje van je baby. Een vacuümapparaat zuigt de cup vast. Tijdens iedere wee trekt de gynaecoloog mee. Zodra het hoofdje geboren is, wordt de vacuümcup van het hoofdje afgehaald.
Tangverlossing
Bij een tangverlossing wordt een verlostang gebruikt. De gynaecoloog plaatst twee metalen lepels om het hoofdje van je kindje. Net als bij een vacuümverlossing, trekt de gynaecoloog bij iedere wee aan de tang om je baby geboren te laten worden. Zodra het hoofdje geboren is, worden de lepels weggehaald.
Gevolgen voor de baby
Je baby krijgt met een kunstverlossing behoorlijk wat te verduren. Bij een vacuümverlossing zie je soms nog een paar dagen een verdikking en blauwe plek het hoofdje, op de plek waar de vacuümcup zat. Ook bij een tangverlossing blijft er vaak een afdruk achter die na een paar dagen weg is. Er komt behoorlijk wat kracht te staan op het hoofdje van je baby. Daarom kan je baby na een kunstverlossing hoofdpijn hebben en misselijk zijn.
Complicaties
Bij een vaginale kunstverlossing kunnen diverse complicaties optreden:
Emoties rondom een vaginale kunstverlossing
Een kunstverlossing kan voor jou zelf behoorlijk ingrijpend zijn. Je had je bevalling waarschijnlijk anders voorgesteld. Achteraf kun je het gevoel hebben dat je gefaald hebt, of je kunt het jammer vinden dat de bevalling niet natuurlijk is verlopen. Praat erover met je partner, familie en eventueel je doula. Zo kun je je emoties misschien beter verwerken.