12 weken zwanger
Lengte : 5,3 cm
Gewicht : 12-14 gram
Je baby in week 12 van je zwangerschap
De twaalfde week is een hele belangrijke week die ook wel eens wordt gezien als een soort van ´grensweek´ die cruciaal is. Alle belangrijke organen zijn aanwezig en vanaf nu hoeft je baby eigenlijk nog maar één ding te doen en dat is groeien. Wanneer je twaalf weken zwanger bent is de kans op een miskraam sterk afgenomen.
De kleine handjes van je baby kunnen inmiddels al om zich heen grijpen. Het komt vaak voor dat de baby daarbij de navelstreng vast pakt. Maak je daarover overigens geen zorgen. Deze is namelijk zo sterk dat je kleine baby het niet kan beschadigen. In je buik is je baby druk met bewegen en kan het zelf ook steeds meer controle uitoefenen op de bewegingen. Tijdens een echo is het zelfs mogelijk om te zien dat je baby misschien al wel aan het duimen is, hoe leuk is dat! Je baby heeft soms zelfs de hik en het kan mogelijk de eerste ademhalingsbewegingen maken. Ondertussen zal de kleine heel vaak gapen.
De baby groeit deze week naar zo´n 5 centimeter en weegt een kleine 14 gram.
Jouw lichaam in week 12 van je zwangerschap
Als je in de afgelopen weken last hebt gehad van misselijkheid dan kan je er haast vanuit gaan dat dat vanaf deze week minder gaat worden. De dagen zullen minder ´zwaar´ voelen en het wordt weer wat makkelijker om je dagelijkse dingen te doen. Je baarmoeder is gegroeid tot de grote van een vuist. In je lichaam wordt meer bloed geproduceerd dan normaal, dit is ongeveer de helft meer dan voor de zwangerschap. Al dat bloed is nodig om de voedingsstoffen te verplaatsen naar de moederkoek (placenta). Een andere functie van het ‘extra’ bloed is om afvalstoffen van je kleine af te voeren. Als je je duizelig voelt dan hoef je je geen zorgen te maken, dit komt namelijk omdat al dat extra bloed ervoor zorgt dat je bloeddruk daalt.
Het is niet ondenkbaar dat je momenteel niet heel erg in de stemming bent voor een vrijpartij met je partner. Ook dit is toe te schrijven aan je hormoonhuishouding op dit moment. Waarschijnlijk blijft jullie seksleven stilstaan tot de 16e week, vanaf dan kan het zelfs zijn dat je extra veel zin hebt. Misschien is het goed om dit te bespreken met je partner zodat ook die weet waar hij aan toe is.
Voor veel aanstaande ouders is de twaalfde of de dertiende week de week waarin het blijde nieuws gedeeld wordt met de omgeving. Als je je omgeving op de hoogte brengt is het misschien ook wel handig om de zwangerschap te melden bij je werkgever. Zo heeft die de tijd om een goede vervanger te regelen voor tijdens jouw zwangerschapsverlof. Het is overigens niet zo dat je verplicht bent de zwangerschap nu al te melden. Dat is wel het geval vanaf drie maanden voordat je bent uitgerekend. Maar laten we eerlijk zijn, de kans is natuurlijk niet erg groot dat je werkgever het tot die tijd niet kan zien.
Je bent deze week ook toe aan je eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog. Dit is een spannend en belangrijk moment voor jou en je partner. Het is nu net of het allemaal pas echt begint want je gaat je baby voor het eerst echt zien! Tijdens het bezoek zal de verloskundige even voelen aan de baarmoeder ook wordt je bloeddruk gemeten en wordt je gewogen. De verloskundige zal ook vragen stellen over mogelijke eerdere zwangerschappen, erfelijke aandoeningen en eventueel medicijngebruik.
Wat mogelijk ook erg bijzonder kan zijn aan dit bezoek is dat de verloskundige je het geluid van het hartje van je baby laat horen. Dat gebeurt met een speciaal apparaatje dat geluiden versterkt. Het is overigens zo dat het soms erg moeilijk is om het hartje nu al te vinden. In dat geval kan de teleurstelling dus groot zijn als je niet hoort. Dit zegt helemaal niets over de gezondheid van je baby. Wanneer dit gebeurt mag je in week 13 terugkomen omdat het hartje dan wel goed te horen is.
Aan de hand van een echo kan nog beter worden vastgesteld hoelang je precies zwanger bent. Hier vergelijkt de verloskundige de eerder gemaakte termijnecho met de situatie op dit moment. Daardoor kan de verloskundige je precies vertellen wanneer je bent uitgerekend. Je krijgt ook een papiertje (verwijzing) mee voor een bloedonderzoek. Hiervoor moet je bloed laten prikken in het ziekenhuis of mogelijk bij de huisartsenpost. Dit bloedonderzoek kan eventuele afwijkingen of ziekten in een vroegtijdig stadium opsporen. Wanneer alles normaal is heb je vanaf nu elke maand een afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog.