Je bent 23 weken zwanger!

Alle informatie over zwangerschap week 23 vind je in onze zwangerschapskalender.

Wil je gedetailleerde informatie per week van je zwangerschap? Kies dan hier je week:

Illustratie van zwangere vrouw

23 weken zwanger

Lengte : 28,5 cm
Gewicht : 500 gram

Je baby in week 23 van je zwangerschap

Je baby in week 23 van je zwangerschap

Je kindje weegt na deze week een halve kilo (500 gram) en is ongeveer 28 centimeter lang. Op de gehele huid van de baby zit een laagje vernix. Dat bestaat voor 80% uit water, 10 % uit vetten en 10% uit eiwitten. Wat de vernix voor de baby doet wordt wetenschappelijk nog wel eens betwist. Volgens sommigen beschermt het de baby tegen infecties na de geboorte.

De baby slaapt nog steeds heel erg veel in je buik. Harde geluiden kunnen er voor zorgen dat je kindje wakker wordt. Rust is voor je baby nu heel belangrijk. In je buik kan je misschien wel voelen dat de spieren van je kind zicht steeds meer ontwikkelen. Je baby kan met de handen inmiddels al meerdere bewegingen maken. Vanaf deze week zal het lichaam van de baby aanzienlijk sneller gaan groeien dan het hoofd. Dat zorgt ervoor dat de verhoudingen steeds meer worden zoals bij een geboren kindje.

Jouw lichaam in week 23 van je zwangerschap

Je buik is nu echt al helemaal rond. Toch verschilt het per moeder hoe groot de buik is. Maak je niet druk als jouw buik groter of juist kleiner is dan die van een andere vrouw die ongeveer even lang zwanger is. Iedere zwangerschap is uniek en dat telt ook voor de grootte van je buik.

Het volume aan bloed in jouw lichaam neemt tot de geboorte toe. Het is goed mogelijk dat je dat in deze drieëntwintigste zwangerschapsweek merkt. Dat merk je als je duizelig wordt als je opstaat of wanneer je verandert van positie. Dit noemt men bloedarmoede en dat komt omdat er een tekort aan ijzergehalte (Hemoglobine) in je bloed is. Je kunt je huisarts vragen om het ijzergehalte te testen. Als het te laag is kan je eerst proberen om meer ijzerrijke voeding te eten en als dat niet helpt kan je huisarts je vertellen welke pillen je hiervoor kan slikken.

Je zult mogelijk ook vaker ontdekken dat er vocht uit je borsten komt. Zoals bij week 22 uitgelegd is, is je lichaam zich al helemaal aan het voorbereiden op de geboorte. De voeding wordt daarbij niet overgeslagen. Het vocht wat je nu verliest is overigens nog niet de echte melk. Het vocht wat nu uit je borsten komt is colostrum. Dat wordt ook wel voormelk genoemd. Colostrum is de eerste voeding die jouw baby straks binnen zal krijgen. Een aantal dagen na de bevalling (tussen de 5 en 10 dagen) komt er moedermelk uit je borsten.

Doordat je buik snel groeit, wordt je huid behoorlijk opgerekt. Het kan zijn dat je hierdoor rode strepen ziet ontstaan op je buik, benen, billen of borsten. Deze strepen worden zwangerschapsstrepen of ook wel striae genoemd. Probeer dit te voorkomen door heel goed voor je huid te zorgen. Dat kan je doen door ze in te smeren met crème. Als je niet weet welke crème of olie het beste is kan je je laten voorlichten bij de apotheek. De zwangerschapsstrepen zullen na de bevalling langzaam minder zichtbaar zijn.

Zwangeragenda 468x60

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety