Behoefte aan extra vitamines en mineralen

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Tijdens je zwangerschap moet je extra foliumzuur en vitamine D slikken. Genoeg calcium, eiwit, ijzer, vitamine A, magnesium, zink en koper binnenkrijgen is ook belangrijk.

Zwangerschapsvitaminen

Zwangerschapsvitaminen

Van alle belangrijke vitaminen en mineralen genoeg binnen krijgen, lijkt misschien heel ingewikkeld. Als je zwangerschapsvitaminen slikt (te koop bij apotheek of drogist), weet je zeker dat je overal genoeg van binnen krijgt.

Foliumzuur

Foliumzuur verkleint de kans dat je baby een open ruggetje krijgt. Slik daarom 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, tot en met de 8e week van je zwangerschap (ongeveer 10 weken na de 1e dag van je laatste menstruatie). Het is niet nodig na je 8e week foliumzuur te blijven slikken, maar het kan ook geen kwaad.

Vitamine D

Door vitamine D wordt calcium uit voeding beter door je lichaam opgenomen. Deze vitamine is dus belangrijk voor sterke botten, van jezelf en van je kindje. Slik per dag 10 microgram Vitamine D. Vitamine D zit ook in vette vis, eieren en (in mindere mate) in vlees. Ben je vegetariër? Zorg dat je voldoende brood, granen, peulvruchten, zuivelproducten, eieren en vleesvervangers eet.

Calcium

Net als vitamine D is calcium belangrijk voor sterke botten. Drink elke dag 2 of 3 glazen melk en eet 1 of 2 plakken kaas, dan krijg je genoeg calcium binnen. Houd je niet van melk en kaas? Karnemelk, drinkyoghurt, chocolademelk, yoghurt en vla zijn ook prima.

Eiwit

Eiwitten helpen bij de melkontwikkeling en de groei van je baby, de baarmoeder en de placenta. In melkproducten zit naast calcium ook veel eiwit.

IJzer

Om bloedarmoede te voorkomen, is het belangrijk dat je genoeg ijzer binnenkrijgt. IJzer zit bijvoorbeeld in volkorenbrood en vlees. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer makkelijker in je bloed wordt opgenomen. Eet daarom ook genoeg groente en fruit.

Vitamine A

Vitamine A is goed voor de ontwikkeling van de ogen, botten, tanden en huid van je baby. Maar pas op: teveel vitamine A kan juist gevaarlijk zijn. Lever is het enige voedingsmiddel waarin extreem veel vitamine A zit. Leverproducten kun je dus beter niet nemen. Om geen risico`s te lopen kun je een zwangerschapsvitaminetablet slikken met daarin bètacaroteen in plaats van vitamine A. Je lichaam zet bètacaroteen om in vitamine A wanneer het daar behoefte aan heeft. Zo krijg je dus nooit teveel vitamine A binnen.

Magnesium

Magnesium helpt bij de ontwikkeling van de botten, tandjes en spieren van je baby. Ook heb je minder kans op kuitkrampen als je genoeg magnesium binnen krijgt. IJzer en vitamine C worden door magnesium beter in je lichaam opgenomen. Bij zwangerschapsvergiftiging kan magnesium de kans op stuipen verminderen. Magnesium zit in zwangerschapsvitaminetabletten.

Zink

Heb je last van een onzuivere huid en voel je je soms neerslachtig? Dan heb je misschien een tekort aan zink. Zink is ook belangrijk voor de groei van je baby en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en het afweersysteem. Zink zit bijvoorbeeld in rood vlees (alleen doorbakken eten), harde kazen, peulvruchten, noten en groene groente.

Koper

Tijdens je zwangerschap heb je extra koper nodig voor de ontwikkeling van de placenta en je kindje. Miskramen en vroeggeboorten kunnen te maken hebben met een tekort aan koper en zink.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety